Ota yhteyttä

Teleprompterin avulla säilytät katsekontaktin yleisöösi

26/08/2022

Kun haluat puhua lähetyksessä tukimateriaaliin nojaten, joudut väkisinkin kääntämään katseesi välillä pois kamerasta lukeaksesi tekstiä. Ellei sitten sinulla ole käytössäsi teleprompteri. Mutta mikä oikeastaan on teleprompteri?

Televisiolähetysten juontajat puhuvat itsevarmasti, suoraan kameraan katsoen, mutta ei kyse välttämättä ole siitä, että he olisivat äärettömän sanavalmiita, tai pystyisivät opettelemaan ulkoa valtavan määrän tekstiä. Ei, heidän ja kameran välissä on lasilevy, jolle heijastetaan tekstiä. Ja yleensä heillä on käytössään joko käsin tai jalalla operoitava kaukosäädin, jolla he pystyvät vaikuttamaan tekstin rullausnopeuteen.

Teleprompter on itse asiassa vanha keksintö, jo 50-luvulla kehitetty, mutta Suomeen se rantautui vasta 80-luvun alussa. Nykyään teleprompterin, lyhyesti prompterin, voi hankkia itselleen jo melko edullisesti, ja moni prompteri hyödyntää tablettitietokonetta tekstin syöttölähteenä. Tällöin tabletilla täytyy olla prompterisovellus, sillä teksti täytyy kääntää peilikuvaksi, jotta esiintyjä näkee lasille heijastetun kuvan oikein päin.

Katsojat eivät siis näe prompteria eivätkä tekstiä, mutta kameran edessä puhuva juontaja voi lukea tekstin ilman että hänen tarvitsee stressata tekstin muistamisesta. Ja juontaja säilyttää katsekontaktin kameraan eli katsojaan koko juontonsa ajan.

Kuten kaikissa moderneissa studioissa, meilläkin on Studio Linjoilla teleprompteri. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi studiolle kokeilemaan itse, miltä tuntuu lukea tekstiä prompterilta!

Varaa maksuton tutustumiskäynti studioille >

Janne Aulavuori

Ota yhteyttä!

Jäikö kysyttävää, haluatko tarjouksen tai tulla tutustumaan studioihimme? Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pian yhteydessä!

Tähdellä (*) merkityt kentät on pakollisia.
crossmenu